Rasbeschrijving

 

 

 

Karakter Dwergkeeshond
Het leven met een Dwergkees is nooit saai en zelden rustig. Het zijn actieve, drukke honden die erg graag bij je zijn en deel uit willen maken van je leven.
Ze liggen meestal niet netjes in hun mand. Het liefst zoeken ze een koele plaats en liggen ze op vloer.
Ze zijn dol op eten en als eigenaar is het oppassen geblazen dat de Dwergkees niet te dik wordt.

Ze passen zich goed aan allerlei omstandigheden aan. Zolang ze maar bij je in de buurt kunnen zijn vinden ze alles prima.
Het is een echte huishond, die helemaal in zijn element is als hij de hele dag met mensen kan optrekken.

Een typische eigenschap van de Dwergkees is hun ongelooflijke nieuwsgierigheid. Ze willen alles onderzoeken en als er iemand aanbelt  staan ze direct bij de deur om te zien wie er nu weer op bezoek komt.

Als bewaker van huis  en terrein is de Dwergkees perfect. Niet zozeer om ongewenst bezoek aan te vallen maar door hun waarschuwend geblaf geven ze toch een gevoel van veiligheid. Er leeft bij veel mensen nog de opvatting dat de Dwergkees heel fel is en alleen maar blaft.
Nu is een Dwergkees een waakhond en zal dus blaffen bij onraad en soms vergeet hij wel eens midden in het geblaf waarom hij eigenlijk blafte maar dat is iets dat goed af te leren is.

De Dwergkees is van karakter zeer betrouwbaar en kan zeer goed met kinderen en andere honden overweg.

Verzorging Dwergkeeshond
De Dwergkees hoort een dikke ondervacht te hebben en een bovenvacht van langere, niet te zachte haren. Door met enige regelmaat te borstelen wordt de huid gemasseerd en blijft de vacht in een goede conditie. Bovendien biedt een geregelde borstelbeurt ons de gelegenheid de hond goed na te kijken op kleine ongerechtigheden en parasieten. Wanneer u vanaf het begin een pup dagelijks even onder handen neemt went hij eraan en zal hij het, wanneer hij volwassen is, niet alleen rustig toelaten maar zelfs aangenaam vinden. Het borstelen moet zoveel mogelijk tegen de richting in gebeuren waardoor de vacht beter gaat uitstaan. Achter de oren en in de broek vormen zich gemakkelijk klitten.
Wanneer de Dwergkees gaat verharen is het in uw eigen belang een keertje vaker te kammen want alles wat u er uit haalt komt niet op tapijten en kleding. Bij de borstelbeurt worden meteen oren en ogen gecontroleerd. De oren geven bij honden met staande oren meestal niet veel moeilijkheden maar mocht de binnenkant rood of ontstoken zijn, of krabt de hond veelvuldig aan zijn oren, dan is het beste een dierenarts te raadplegen.
Staan de ogen helder en zijn de ooghoeken droog, dan doen wij er niets aan.Zit er wat helder vocht in de ooghoeken, dan wrijft u dit met een schoon doekje weg. Lijken de ogen wat ontstoken maar maakt de hond verder een gezonde indruk, dan is een paar dagen schoonmaken met gekookt afgekoeld water voldoende. Vertoont hij ook andere ziekteverschijnselen, dan moet u direct naar een dierenarts gaan aangezien deze vieze ogen ook optreden bij verschillende infectieziekten.Wanneer de pup tanden gaat wisselen is het goed het gebit te controleren. Er kan dan tijdig ingegrepen worden wanneer b.v. een melktand te lang blijft zitten en daardoor de nieuwe tand in de groei belemmert. Om de tanden schoon te houden is het goed zo nu en dan een goede kluif te geven.
Ook kunt u zo jong mogelijk beginnen de tanden te poetsen met een kindertandenborstel of een speciale hondentandenborstel.
Wanneer zich desondanks teveel tandsteen vormt moet dit van tijd tot tijd verwijderd worden zodat geen ontstekingen onder het tandvlees ontstaan.De Dwergkees heeft ronde voeten. Wanneer de haren bij de nagels te lang worden schaadt dit de vorm en moeten deze bijgeknipt worden. Of dit nodig is hangt, evenals het nagels knippen, af van de omstandigheden waaronder de hond leeft. Bij een hond die op stenen loopt zullen zowel haren als nagels veel sneller slijten dan bij een hond die buiten op zachte bodem loopt. Wanneer u niet thuis bent in dit nagels knippen kunt u beter door de dierenarts laten doen omdat u anders de kans loopt in het leven te knippen, wat zeer pijnlijk is.Wanneer u uw Dwergkees regelmatig borstelt behoeft hij niet gewassen te worden. Wassen ontvet de huid, terwijl het haar van de Dwergkees er bovendien te zacht van wordt. Mocht het door bijzondere omstandigheden bij hoge uitzondering toch nodig zijn de hond te wassen, doet u dit dan met een goede hondezeep en zorgt u er vooral voor dat de hond volkomen droog is voor hij weer naar buiten gaat.
Vaak wordt, vooral ‘ s zomers, gevraagd of de hond niet geschoren moet worden. Dit mag nooit. Niet als het erg warm is en ook niet als hij verhaart. Bij warm weer ontneemt u het dier zijn isolerende laag en brandt de zon rechtstreeks op zijn huid.